Böğürtlenli Kek Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Böğürtlenli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlenli Kek

Kek, Türk mutfağının en bilindik ve en çok yapılan tatlılarından biridir. Neredeyse her türlü meyve ve malzeme ile çeşitlendirilmiş, hatta tuzlu versiyonları dahi denenmiştir. Bu makalede, lezzetinden emin olduğum böğürtlenli kek tarifini paylaşacağım. Ancak tarife geçmeden önce, kek yapımıyla ilgili birkaç ipucu vermek istiyorum.

Kek Yapımı İçin İpuçları

Kekin gevrek ve hafif olmasını istiyorsanız, yoğurtlu tarifler yerine süt ağırlıklı tarifleri denemenizi öneririm. Kabartma tozu yerine karbonat kullanırsanız, kekinizin daha çok kabardığını göreceksiniz. En önemli faktörlerden birisi de kekin pişeceği kabın ve fırının ayarıdır. Pişirilecek kabın düzgün olmasına dikkat edilmelidir ve kek, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilmelidir.

Böğürtlenli Kek İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 su bardağı elenmiş un

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket sade krem şanti
  • 2 su bardağı böğürtlen
  • 1 paket draje çikolata

Böğürtlenli Kek Nasıl Yapılır?

İlk olarak, derin bir kabın içerisine yumurtaları kırıyoruz. Daha sonra şekeri ekliyoruz. Şekerle yumurta birbirine iyice geçene kadar çırpıyoruz. Margarini eritip soğutuyoruz ve şekerle yumurtanın içerisine ekliyoruz. Sütü, karbonatı ve vanilyayı da ekleyip, hepsini iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unu ekleyip, güzel bir kek kıvamı elde ediyoruz. Kek kalıbını iyice yağlayıp, harcı döktükten sonra, önceden ısıtılmış fırına atıyoruz.

Kek fırındayken, bir su bardağı sütü krem şanti ile çırpıyoruz. Krem şantiyi kek pişene kadar buzdolabında bekletiyoruz. Kekin altı ve üstü iyice piştikten sonra fırından çıkarıp, soğuyana kadar bekliyoruz. Üzerine krem şantiyi spatula yardımı ile sürüp, böğürtlenleri diziyoruz. Daha sonra çikolataları aralarına diziyoruz. Kek servise hazırdır.

Ekstra Bilgiler

Böğürtlenli kek, özellikle yaz aylarında taze böğürtlenlerin bol olduğu dönemde yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, kekin daha lezzetli ve puf puf olması için yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer önemli nokta ise, unu eklerken elenmiş un kullanılmasıdır; bu, kekin daha hafif ve kabarık olmasına yardımcı olur. Kekin üzerine serptiğiniz böğürtlenlerin taze ve olgun olmasına dikkat edin; bu, kekin lezzetini daha da artıracaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Güncel

Böğürtlen Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri