Böğürtlen Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Böğürtlen Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Bitkisinin Özellikleri

Böğürtlen, Gülgiller familyasına ait Rubus cinsini oluşturan bir bitkidir. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde ve yol kenarlarında yetişir. Böğürtlen bitkisi, genellikle Mayıs ayında çiçeklenmeye başlar ve Ağustos ayına kadar çiçeklenme devam eder. Haziran ve Eylül ayları arasında beyazımsı veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok yıllık, dikenli ve çalı görünümüne sahip bir bitkidir. Gövdeleri silindir şeklinde, içi dolu, odunsu ve dikenli dallardan oluşur. Bu dallar önce dik, sonra aşağıya doğru kıvrılır.

Yaprakları saplı, kenarları dişli ve alt yüzeyleri tüylüdür. Meyvesi ise birçok küçük meyvenin bir araya gelmesiyle oluşan küre biçiminde bir bileşik meyvedir. Olgunlaşma sürecinde meyvelerin rengi önce yeşil, sonra kırmızı ve nihayetinde siyah ve mor olur. Böğürtlen meyveleri çok lezzetli olup, sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilmektedir.

Böğürtlen Suyunun Faydaları

Böğürtlen suyu, doğanın zarifçe paketlediği öz suyunda değerli meyve asitleri, mineraller ve vitaminler barındırır. Organik asitler, vitaminler ve mineraller sayesinde lezzetlidir, diriltici ve uyarıcı etkisi vardır. Böğürtlen suyu vücuda kuvvet verir, kanamaları dindirir, idrar söktürücü, şeker hastalığını iyileştirici ve ağrı dindirici özelliklere sahiptir. Hafızayı güçlendirir, kanser hücrelerinin oluşumunu engeller, kanı temizler ve kandaki glikoz oranını düşürür. Özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir. Böğürtlenin içinde doğal olarak bulunan antioksidan oranı elmanın 30 katı, çileğin ise 10 katından fazladır. Kanı temizler, karaciğeri destekler. A, B, C vitaminleri ile ellagitannins adlı madde sayesinde cildin güzelleşmesinde önemli bir rol oynar. Böğürtlene siyah ve mor renkleri veren madde antioksidan niteliğe sahiptir. Ağız, diş eti ve bademcik iltihaplarında etkilidir.

Böğürtlen Suyunun Zararları

Yapılan araştırmalarda böğürtlenin ve böğürtlen suyunun herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ancak, her gıdada olduğu gibi, aşırı tüketimden kaçınılması önerilir.

Böğürtlen Suyu Yapmak İçin Malzemeler

  • 500 g böğürtlen
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet orta boy limon
  • 15 su bardağı su

Böğürtlen Suyu Yapılışı

Böğürtlenleri yıkayıp sap kısımlarını ayırın. Tencereye alın, üzerine 15 bardak suyu ekleyip kaynatın. Kaynama başladıktan sonra, şekeri ve sıkılmış limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve 1 saat kadar soğumaya bırakın. Ardından ince bir süzgeçle başka bir kaba süzün. Dolapta soğutarak ya da içine buz kırıkları atarak soğuk servis ediniz.

Tavsiye

Genelde şerbeti bulanıklaştırdığı için böğürtlenleri sıkmazlar. Ancak, sağlık açısından vitaminlerin alınması için süzekte böğürtlenlerin de sıkılması daha faydalıdır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Candan

17 Nisan 2024 Çarşamba

Böğürtlen suyu yerine kış aylarında böğürtlen reçelinden yapılan meyve sularını tüketmek çok daha iyi oluyor. Ben bunu çok kez denedim ama faydaları yine eşit olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ebu Zer

Merhaba, böğürtlenle suyun yanı sıra böğürtlen reçelinin daha çok faydası bulunmaktadır. Çünkü hem güneş ışığınden gerekli vitamini almış hem de sürekli bekleyerek böğürtlenlerin daha fazla özünü çıkarmasını sağlamış olduğunuz için faydalıdır. Bu nedenle bol bol böğürtlen reçeli tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aşılı Böğürtlen Faydaları Nelerdir?

Aşılı Böğürtlen Faydaları Nelerdir?

Güncel

Böğürtlenli Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlenli Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Böğürtlen Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri