Böğürtlen Üretimi Ne Şekilde Yapılır?
07 Temmuz 2024

Böğürtlen Üretimi Ne Şekilde Yapılır?

Böğürtlen Üretimi

Böğürtlen üretimi, insan sağlığına önemli katkıları olan bir meyve olan böğürtlenin yetiştirilmesini içerir. Böğürtlen, içinde organik asitler, mineraller ve vitaminler barındırır. Özellikle Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde üretimi yaygındır. Böğürtlen, vücuttaki zararlı maddeleri temizler ve antioksidan özelliğine sahiptir. Tansiyonu düşürür ve vücudu güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca olgun böğürtlenler idrar söktürücü özellik taşırken, ham böğürtlenler ishali azaltmada kullanılır. Böğürtlen ile reçel ve şurup yapılır. Böğürtlen şurubu solunum yolu iltihabı için oldukça yararlıdır.

Böğürtlen Üretiminin Temel İlkeleri

Böğürtlen üretimi oldukça kolay bir iştir. Böğürtlenler orta büyüklükte çalılardır ve çok fazla uzamazlar. Böğürtlen, sıcak ve kurak iklim şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Ancak kış ve ilkbaharda olan don olaylarına karşı dayanaksızdırlar. Genel olarak sıcak bölgelerde daha verimlidirler. Örneğin kayısı yetiştirilen bölgelerde böğürtlen kolaylıkla yetiştirilebilir. Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir ancak verim alınması için toprağın yeterli miktarda gübrelenmiş olması gerekmektedir. Toprağın derin ve su tutma kapasitesi yüksek olması gerekmektedir. Böğürtlen dikilirken 1,5-2 metre derine dikilmelidir.

Böğürtlen Üretim Yöntemleri

Böğürtlen üretimi dört farklı şekilde yapılabilir:

  • Kök ile Fide Üretimi: Böğürtlen bitkisinden her yıl sürgünler çıkar. İlkbahar mevsiminde çıkan sürgünler gelişimlerini tamamlayana kadar büyürler. Sonbaharda yapraklarını döktükten sonra ilkbaharda sökülür ve fide olarak kullanılır. Dalları çiçekliyken kesilir. İyi verim almak için her 4-5 yılda bir dikildiği yer değiştirilmelidir.
  • Uç Dallandırma ile Fide Üretimi: Dikensiz böğürtlen türlerinin çoğaltımı sırasında çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikensiz böğürtlen tipi uç dallandırma ile yapılır. Dikensiz böğürtlen türünün devam etmesini istiyorsak sonbaharda fidenin uç kısmının toprağa geri dikilerek köklenmesi gerekmektedir.
  • Yaprak ve Göz Çelikleri ile Fide Üretimi: Dik veya yatay büyüyen böğürtlen türleri çoğaltılırken yapraklı sürgünlerden alınan yaprak ve göz çelikleri ile üretimi yapılır. Yüksek nem verilerek bu çeliklerin üretimini yapmak mümkündür.
  • Kök Çelikleri ile Fide Üretimi: Böğürtlen kök çelikleri sonbaharda bitki yaprağını döktükten sonra dinlenme döneminde alınırlar. Kök parçaları alındıktan sonra dikim mevsimine kadar nemli kalacak şekilde saklanmalıdır. Dikilecek arazide çelikler 65-85 cm aralıklarla ve 5-6 cm derinlikte dikilmelidir.

Sulama

Sulama, iyi verim alabilmek için en önemli faktörlerden birisidir. Böğürtlen nemli toprağı seven bir bitki olduğundan düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Özellikle hasat zamanı ve sıcak günlerde sulama oldukça önemlidir.

Ekstra Bilgiler

Böğürtlen bitkisi, farklı coğrafi bölgelerde farklı iklim şartlarına adapte olabilir. Ancak yüksek verim almak için uygun toprak hazırlığı ve bakım gereklidir. Böğürtlenler genellikle 2-3 yıl içinde tam verime ulaşır ve 10-15 yıl boyunca yüksek verim sağlar. Ayrıca, böğürtlenler böcek ve hastalıklar açısından dayanıklı olmasına rağmen, dikkatli gözlem ve bakım gerektirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni