Böğürtlen Kökü Çayı Böğürtlen, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan bir bitkidir. Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir. Yaklaşık 2000 yıldır Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılmaktadır. Böğürtlen meyvesinin yanı sıra kökünden hazırlanan çay da oldukça faydalıdır. Böğürtlen kökü çayının en önemli özelliklerinden biri sakinleştirici etkisidir. Aynı zamanda vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamada da etkilidir. Sinirsel hastalıklar ve huzursuzluk için doğal bir reçete olarak önerilmektedir. Böğürtlen Bitkisi Gülgiller familyasına ait olan böğürtlen, çok yıllık bir çalı bitkisidir. Dikenli yapısı ve ufak siyah meyveleri ile bilinir. Yaz başlarında çiçek açan böğürtlen bitkisi, pembe ve beyaz çiçekler üretir. Yaklaşık 0,5-4 metre arasında boylanabilir. Üst kısmındaki yapraklar koyu yeşil, alt yapraklar ise açık yeşil renktedir. Bitki, meyvesini ağustos ve eylül aylarında verir. Genellikle yol kenarları, bataklıklar ve nemli bölgelerde yetişir. Böğürtlen, bir tür yaban bitkisi olarak da bilinir. Böğürtlen Kökü Çayının Faydaları
Böğürtlen Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır? Böğürtlen kökü çayı hazırlamak için kurutulmuş böğürtlen kökü kullanılır. 1 büyük fincan çay için 1 tatlı kaşığı böğürtlen kökü kurusu yeterlidir. Yeteri kadar su kaynatılır ve ocaktan alınarak içine böğürtlen kökü eklenir. 10 dakika kadar demlendikten sonra böğürtlen kökü çayı içmek için hazır hale gelir. Böğürtlen Kökü Çayının Yan Etkileri Böğürtlen kökü çayı ishale karşı kullanılsa da fazla tüketildiğinde mide bulantısı, mide ağrısı ve kusmaya yol açabilir. İçeriğinde tanen bulunan çay, uzun süre kullanıldığında karaciğere zarar verebilir. Karaciğerle ilgili rahatsızlığı olan kişiler böğürtlen kökü çayı kullanmamalıdır. Ayrıca içeriğindeki tanen, kalsiyum ve demirin vücut tarafından emilimini olumsuz etkileyebilir. Böğürtlen çayının içine limon ve süt eklenerek içildiğinde demir ve kalsiyum dengelenebilir. Gebelik ve emzirme döneminde herhangi bir olumsuz etkisi kanıtlanmamış olsa da bu süreçlerde mutlaka doktora danışılarak tüketilmelidir. |