Böğürtlen Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Böğürtlen Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Yaprağı Çayı

Böğürtlen yaprağı çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan böğürtlen bitkisinin yapraklarının demleme veya kaynatılmasıyla elde edilen bir çay türüdür. Her türlü iklim ve doğa şartlarına uyum sağlayan bu bitki ormanlık alanlarda, yol ve dere kenarlarında, fundalık alanlarda kolaylıkla yetişmektedir. Farklı adlarla da tanınan böğürtlen yaprağı ve dalı dikenli bir yapıya sahip olup yaprakları kadifemsi bir haldedir. Yabani olarak doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra aşılı olarak elde edilen türleri de bulunmaktadır. Böğürtlen bitkisinde tohum oluşumu düşük olmasına karşın dallarının yere kök salmasıyla üremesi mümkündür. Bu tür bitkilerin yaprak şekilleri farklılık gösterse de içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde özünü korumaktadır. Yağışın ve sulama olanaklarının fazla olduğu alanlarda böğürtlen yaprakları iri yapıda gelişim göstermektedir.

Böğürtlen Yaprağı Çayının Faydaları

Böğürtlen yaprağı çayı, üzüm salkımı şeklindeki meyveleri ile bütünleşerek kaynatıldığında sağlık açısından oldukça faydalı bir içecek elde edilir. Böğürtlen yaprağı çayının vücut için yarar sağlayacak birçok özelliği vardır. Bu açıdan her derde deva şifa kaynağı olarak aktarlarda yerini almaktadır. Böğürtlen yaprağı çayı taze yapraklardan demleme veya kaynatma usulleriyle yapılabildiği gibi bu yaprakların kurutulmasıyla da her mevsim tüketilebilen bir çay özelliğine sahiptir.

Böğürtlen Yaprağı Çayının Sağlığa Faydaları

Böğürtlen yaprağının içerisindeki vitamin ve yüksek orandaki antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahip olması ile fayda yönünden olumlu etkisi olan bir bitki çayıdır. Taze veya kurutulmuş böğürtlen yapraklarının üzerindeki tozların sudan geçirilerek yıkanması ile vitamin etkisi daha da artacaktır. Bu yaprakların genellikle demleme yöntemiyle çay yapılması önerilmektedir. Bu şekilde içerisindeki yararlı maddelerin kaybından da taviz verilmemiş olacaktır. Böğürtlen yaprağından yapılan çay içerisine şeker eklenmeden tüketilmesi uygundur. Ayrıca bu çay içerisine limon ile de ayrı bir tat kazandırmak mümkündür. Ağız içerisinde oluşan yara ve iltihapları iyileştirmek için bu çayın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. İdrar söktürücü etkisiyle önemli bir konumdadır. Kilo vermek için böğürtlen yaprağı çayı ideal bir seçenektir. Tansiyonu dengeler. Göz sağlığı için olumlu etki yaratır. Mesanede oluşan taş ve kumları düşürür. Yorgunluk ve halsizlik için tercih edilebilecek içecekler arasındadır. Sıcak tüketimi ile grip ile mücadele edebilen bir çaydır. Tıkanık üst solunum yollarını açarak rahat nefes alınıp verilmesini sağlar. Kanı temizleyerek sert damarları yumuşatır. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır.

Böğürtlen Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak böğürtlen yaprağı çayı için bir tatlı kaşığı ufalanmış kuru yaprak veya üç adet taze yaprak yeterli olacaktır. Bunun için bir bardak kaynatılmış su içerisine böğürtlen yaprağı eklenip üzeri kapatılarak yaklaşık beş dakika demlenmesi sağlanır. Demlendikten sonra yaprağı süzgeç yardımıyla süzülerek hazırlanmış olan çay afiyetle tüketilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mutena

22 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba böğürtlen çayı yaprağı en son tükettiğimde ciddi anlamda mide bulantısı sorunları meydana geliyor bu durum normal midir yoksa herkeste mi aynı etkiler görülüyor. Herhangi bir sorun olmasından tedirgin oluyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, böğürtlen çayı yaprağı tüketimi bazı kişilerde mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu durum her bireyde farklılık gösterebilir. Eğer bu yan etkiler devam ederse veya şiddetlenirse, bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var. Sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmanız önerilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni