Kırmızı Böğürtlen Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Kırmızı Böğürtlen Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Böğürtlen

Kırmızı böğürtlen, sürgün üzerinde kırmızı renkte bulunan ve oldukça hızlı gelişen bir meyve türüdür. Küçük dikenlere sahip olan bu sarılıcı çalı formundaki bitki, hem aromatik hem de taze tüketildiğinde tatlı bir meyve sunar. Meyveleri portakal renginden kırmızıya kadar değişen kırmızı böğürtlen, oldukça verimlidir. Gösterişli meyveleri sayesinde süs bitkisi olarak kullanılabilir ve bahçelerde yetiştirilebilir. Çiçeklenme dönemi haziran ayında başlar ve meyve hasadı temmuz ortalarına kadar devam eder.

Böğürtlen

Yaz aylarında beyaz renkte çiçekler açan, kolaylıkla bulunabilen dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Ham haldeki böğürtlen kırmızı renktedir ve olgunlaştıkça rengi koyulaşır. Meyvesi çileğe benzer, oldukça sulu ve tatlıdır. C vitamini bakımından zengin bir meyvedir.

Kırmızı Böğürtlen Budama

Kırmızı böğürtlen, diğer üzümsü meyvelere kıyasla budaması en kolay olanıdır. İstenmeyen sürgünleri kolayca kesebilirsiniz.

Böğürtlenler Hakkında Genel Bilgi

Böğürtlen, güçlü bir yapıya sahip olan, tatlı ve ekşi meyveleriyle bilinen çalı formunda bir bitkidir. Kokulu meyve kısımları oldukça lezzetlidir. Böğürtlen yetiştiriciliği ülkemizde yaygın olarak yapılabilir ve -20 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Serin bölgeleri seven böğürtlen, sıcak bölgelerde kuzeye bakan serin ve yarı gölge yerlerde yetiştirilmelidir. Orman altı bitkisi olan böğürtlenler, ağaç yakınlarına dikildiğinde öğle güneşinden korunabilirler.

Dona Dayanıklılık

Böğürtlenler donmalara karşı tam dayanıklıdırlar.

Toprak

Besin yönünden zengin, mineralli, humuslu ve drenajı yüksek fakat nem tutumu iyi bir toprak yapısı tercih edilmelidir.

Çiçeklenme Dönemi

Bahar aylarında çiçeklenir ve meyveler yaz aylarında olgunlaşmaya başlar.

Büyüme Hızı

Oldukça hızlı.

İklim Kuşağı

4-9

Kırmızı Böğürtlen Dikimi, Bakımı ve Gübrelemesi

Bahçelerde ve saksı içinde rahatlıkla yetiştirilebilen kırmızı böğürtlen, saksı içinde yetiştirilecekse bahçe toprağı karıştırılmış saksı harcı kullanılmalıdır. Donmalara karşı tam dayanıklıdır ve -20 dereceye kadar yetiştirilebilir. Ancak çiçeklenme döneminde donmaya karşı korunmalıdır, aksi halde çiçeklerini döker. Bu nedenle özellikle ılıman bölgelerde, özellikle İstanbul ve Kuzey Anadolu'da güzel yetişir. Kırmızı böğürtlen her çeşit toprak türünde yetiştirilebilir, ancak yoğun kil içeren ve tamamen tortan oluşmuş hafif topraklardan hoşlanmaz.

Elinizdeki toprağın kalitesini artırmak için bahçe toprağına bol miktarda organik madde karıştırabilirsiniz. Öğle güneşini tam tepeden almayan, sabah ve akşam bol ışık ve güneş alan bir yere dikmek daha iyi olacaktır. Aşırı rüzgârlı yerlere dikim yapmaktan kaçının çünkü kırmızı böğürtlen nemli ve serin toprak yapısını sever. Dikimin ilk sezonunda düzenli sulama yapmalısınız, bunun nedeni yaz sulamalarının toprağın derinine işleyecek şekilde yapılmasıdır. Saksı yetiştiriciliğinde ise bitkiyi yaz aylarında susuz bırakmamaya özen göstermeli ve düzenli sulama yapmalısınız.

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen, vücutta bulunan zararlı toksin ve maddelerin temizlenmesine yardımcı olur ve iyi bir antioksidandır. Bedeni güçlendirerek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı kesmede etkilidir. Olgun böğürtlenler idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. Ham böğürtlen ise ishali kesme özelliğine sahiptir, ancak fazla tüketildiğinde kabız yapabilir. Ayrıca böğürtlen gözleri kuvvetlendirir, ayaklarda meydana gelen şişlikleri azaltır ve hemoroid (basur) tedavisinde faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni