Böğürtlen Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Böğürtlen Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Pekmezi

Böğürtlen Nedir?

Böğürtlen, Rosaceae (gülgiller) familyasından olan, dikenli bir çalı bitkisidir. Üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi bulunur. Bu bitki, çalılıklarda ve yol kenarlarında kolayca yetişebilir. Mayıs ayında çiçek açar ve haziran ayında meyve vermeye başlar. Sulu ve oldukça lezzetli olan böğürtlen meyvesi, bolca tüketilmelidir. Böğürtlen, mevsiminde taze olarak tüketilebileceği gibi, yaprakları kurutulup kışın çayı da içilebilir. İçerisinde bol miktarda vitamin bulunur. Ayrıca, magnezyum ve iyot ile şeker ve çeşitli asitler içerir. Meyvesinin yanı sıra, kökü ve yaprağı da oldukça faydalıdır. Böğürtlen, reçel yapımında, meyve suyu sıkılarak ve pekmez olarak kullanılabilir.

Böğürtlen Pekmezinin Faydaları

Böğürtlen pekmezi, birçok sağlık faydası sunar. İçerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde vücuda enerji verir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemini düzenler. Ayrıca, demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelir ve cilt sağlığına katkıda bulunur. Böğürtlen pekmezi, antioksidan özellikleriyle vücuttaki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Böğürtlen Pekmezi İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir kilo böğürtlen
  • Bir fincan ılık su
  • Birkaç adet limon tuzu

Böğürtlen Pekmezi Nasıl Yapılır?

Böğürtlen pekmezi yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Böğürtlenleri güzelce yıkayın ve sap kısımlarını temizleyin. Yıkarken böğürtlenlerin zarar görmemesine özen gösterin.
  • Temizlenen böğürtlenlerin fazla suyunu, süzgeç yardımıyla süzün.
  • Büyükçe bir tencereye böğürtlenleri koyun ve bir fincan ılık suyu ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Kaynamaya başladığında altını kısın ve tahta kaşık yardımıyla ara sıra karıştırarak böğürtlenlerin iyice suyunu salmasını sağlayın. Bu işlem yaklaşık 40-45 dakika sürer.
  • Kaynama işlemi tamamlandığında, bir tülbent yardımıyla böğürtlenlerin suyu süzülür ve meyve posasından ayrılır.
  • Süzülen suyu tekrar tencereye koyun ve 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. İstenilen koyuluğa ulaştığında böğürtlen pekmezi hazır hale gelecektir.
  • Soğuduktan sonra böğürtlen pekmezi servis edilmeye hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böğürtlen Üretimi Ne Şekilde Yapılır?

Böğürtlen Üretimi Ne Şekilde Yapılır?

Böğürtlen Reçelli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçelli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Türleri ve Özellikleri

Böğürtlen Türleri ve Özellikleri

Kuru Böğürtlen Faydaları Nelerdir?

Kuru Böğürtlen Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri